Les Festes de Sant Antoni

Foguera de Sant Antoni de Fontanars dels Alforins
Cada mes de gener la plaça de Fontanars dels Alforins és envaïda per la monumental foguera que els habitants del poble dediquen al seu patró més antic, Sant Antoni Abad. Al seu voltant s'organitza una de les festes més antigues, tradicionals i importants del municipi, que aglutina foc, música, animals i tradició.


La relació entre els Alforins i Sant Antoni comença almenys al segle XVI, quan es construeix en la partida dels Fontanars una petita ermita dedicada a Sant Miquel i Sant Antoni Abad. L'assumpció al patronat de la Mare de Déu del Rosari al llarg del segle XIX va fer desaparèixer de l'imaginari alforiner a Sant Miquel, però Sant Antoni és va mantenir en un paper principal. Una de les principals activitats econòmiques de l'època, la ramaderia, així ho requeria.

Fins fa pocs anys, la festa se celebrava els dies 16 i 17 de gener, dia del patró. Però actualment, per tal de fer-la més propera i accessible, s'ha traslladat al cap de setmana més pròxim a aquestes dates.

L'element fonamental de la festa i al voltant del qual es desenvolupa tota la festa és, evidentment, la Foguera de Sant Antoni. La primera evidència documental de la presència d'una foguera correspon a 1941, encara que el seu caràcter ritual fa pensar que la seua realització (segurament de dimensions molt menors) es remunta a una etapa molt anterior.
El seu muntatge és realitzat pels vuit membres que composen la Junta de Fàbrica, junt amb altres voluntaris del poble, el dissabte immediatament anterior a la festa, seguint una estructura definida: al voltant d'un alt pi central es construeix, ancorant successives línies de troncs, l'estructura cònica de la foguera, sobre la qual es disposa el mantell de branques verdes.

Consulta la nostra Galeria d'imatges


Programa d'actes

Dissabte:

  • 20.45 h. Partint de la foguera, es realitza un passacarrer per la banda de música que crida el poble a la festa.
  • 21.00 h. En tornar a la plaça, el rector, junt a la Junta de Fàbrica, procedeix a la benedicció de la Foguera. Immediatament després s'inicia la crema de la foguera amb un espectacle de llum, pirotècnia, música i foc.
  • 03.00 h. Se celebra una tradicional Coetà a la plaça i una torrada al voltant de la foguera.

Diumenge:

  • 10.00 h. Missa en honor a Sant Antoni.
  • En acabar, tradicional Subhasta de Sant Antoni. Es una tradició molt nostra que els habitants del poble facen entrega a l'església de tota mena de dolços típics alforiners i d'animals de corral (pollastres, gallines, conills,...) que són subhastats al voltant de les restes de la foguera.
  • 17.30 h. Benedicció d'animals al voltant de la foguera.
  • 18.00 h. Processó en honor a Sant Antoni.
A continuació podeu veure una sèrie de vídeos on es poden captar els principals actes de les festes: el muntatge de la foguera, la seua crema, la subhasta i la benedicció dels animals.

Muntatge de la Foguera de Sant Antoni


Crema de la Foguera de Sant Antoni


Subhasta i benedicció dels animals