Senders homologats

Els senders homologats són definits pel Decret de Senderisme de 2004 de la Generalitat Valenciana com "aquells itineraris senyalitzats que es localitzen durant la major part del seu recorregut en el medi natural i segueixen en la mesura que es puga sendes, camins, camins ramaders, pistes forestals i altres vials tradicionals, es troben inscrits en el Registre Públic de Senders de la Comunitat Valenciana i formen part de la Xarxa de Senders de la Comunitat Valenciana" i són homologats per la Federació d'Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana (FEMECV)

A hores d'ara, el municipi de Fontanars dels Alforins encara no disposa de cap sender homologat propi, encara que podem trobar-ne uns quants que transcorren pels límits del terme.

  • Per una banda, n'existeixen dos, pràcticament confluents, que tenen part del seu recorregut a través de l'extrem sud-oriental del terme dels Alforins: el PR-CV 52 i el SL-CV 19, que han sigut promoguts per dos poblacions veïnes, Beneixama i Ontinyent, respectivament.
  • Per altra banda, altres dos segueixen en una part del seu recorregut la Vereda de la Safra, camí que exerceix de límit occidental del poble amb Villena: el PR-CV 197, de Villena, i el SL-CV 110, de la Canyada.


Mapa senders homologats en Fontanars dels Alforins


PR-CV 52, Beneixama - Gamellons - Beneixama

Es tracta d'un sender de Petit Recorregut (PR, entre 10 i 50 km), de caràcter circular, que connecta el centre de Beneixama amb la Font de Gamellons, al terme d'Ontinyent i que ha estat promogut pel Grup de Muntanya de Beneixama

Al llarg del seu itinerari principal i d'altres tres variantes (PR-CV 52.1; PR-CV 52.2 i PR-CV 52.3), hom pot recórrer gran part de la Serra de l'Ombria (de la Solana, per a la gent de Beneixama) per la seua cara sud.

Pel terme de Fontanars dels Alforins, aquest sender hi entra pel paratge de la Duenya, continua per la Senda dels Enginyers, vora l'antic minat de la Cava o 'Grifo', fins a la casa i font de Gamellons, ja a Ontinyent. Torna a territori alforiner per la Senda del Remallar per a encarar finalment el camí de tornada cap a Beneixama.



SL-CV 19, Senda de Gamellons

En aquest cas, es tracta d'un sender identificat com a Senda Local (SL, menys de 10 km), també circular, promogut en aquest cas per l'Ajuntament d'Ontinyent, que coincideix de manera pràcticament absoluta amb el tram final del PR-CV 52.

Així, prenent com a punt de partida la Casa de Gamellons, es dirigeix cap al paratge de la Duenya per la Senda dels Enginyers per a després tornar per la Senda del Remallar.

    PR-CV 197, Santa Eulàlia - La Safra - L'Encina

    Aquest Sender de Petit Recorregut, promogut per l'Ajuntament de Villena, recorre el seu terme de sud a nord al llarg de 47 km, enllaçant tres de les seues pedanies: Santa Eulalia (famosa per ser lloc de rodatge de la sèrie l'Alqueria Blanca), la Safra (la Zafra, en castellà, als Alforins de Villena) i La Encina. 

    Aquest itinerari, després d'abandonar el llogaret de la Safra, ens portarà a recórrer el camí conegut com a Vereda de la Safra, zona de pas de ramats des d'època immemorial i que, després dels intensos conflictes entre Villena i Ontinyent al llarg de l'Edat Mitjana, serví per a separar el territori dels Alforins valencians d'Ontinyent (ara Fontanars dels Alforins) dels Alforins castellans de Villena (on se situen la Safra i la Encina).

    SL-CV 110, el Pas de la Vereda

    Aquest Sender Local, promogut pel Club de Muntanya de la Canyada, és en realitat la continuació del PR-CV 171 "Els Calderons," que enllaça la Vall de Beneixama amb els Alforins a través de la Vereda de la Font, antic camí ramader que unia Biar amb la Font de la Figuera i del qual la Vereda de la Safra n'és un fragment.

    Així, el sender del Pas de la Vereda, amb un traçat de tan sols de 1.520 m, comença el seu recorregut a la vessant sud de la Serra de la Safra, allà on finalitza el PR-CV 171. Després, seguint el camí el camí de la vereda, ascendix fins el cim de la Penya dels Gavilans i descendix fins al Teular de la Safra i el conegut com a Pou del Teular de la Safra (o Abeurador Reial), tot això caminant entre els mollons que delimiten els termes de Villena i el Camp de Mirra amb el de Fontanars dels Alforins.

    Per a seguir correctament aquests senders, hauràs de seguir les següent senyalitzacions (groc per al PR, verd per al SL):