Tarahumara Trail


El Tarahumara Trail, organitzat cada any pel Centre Excursionista de Fontanars dels Alforins, és una immillorable oportunitat per a gaudir de l'esport, de la muntanya i de la natura -a més del turisme i de la gastronomia- en un ambient festiu en el qual es volca tot el poble -literalment- amb l'objectiu d'oferir una experiència única per a tots i totes les participants.




El trail running és una esport, relativament recent, que consisteix en córrer "fora de pista", per sendes o camins secundaris, a través de serres i muntanyes, creuant barrancs i rius, amb grans pujades i abruptes baixades (font: Wikipedia).

L'any 2016 es va organitzar el I Trail de Fontanars dels Alforins, que formava part del Circuit Trail dels Íbers, en el qual també participaven les poblacions de Moixent i de La Font de la Figuera. A partir de la seua tercera edició, l'any 2018, el trail de Fontanars, organitzat pel Centre Excursionista de Fontanars dels Alforins amb el suport de l'Ajuntament, d'empreses locals i de poblacions veïnes i d'un ingent nombre de voluntaris, passà a ser conegut com el "Tarahumara Trail".

El nom de "tarahumara" fa referència a un poble nadiu del Mèxic caracteritzat per la seua llegendària resistència: mantenen el costum ancestral de desplaçar-se pel seu hàbitat corrent durant hores. Per aquest motiu van tenir una influència trascendental en el naixement del mateix esport del trail.


Des de la seua primera edició, el Trail de Fontanars dels Alforins ha significat un èxit de participació que ha anat superant-se any rere any: dels 550 participants de la primera edició del 2016 a batre el rècord amb els 1.200 inscrits en l'edició del 2019. A més, cal destacar que les places solen esgotar-se a les poques setmanes de l'obertura del període d'inscripcions, cosa que demostra el gran interés que desperta aquesta prova.

Aquesta massiva participació és atribuïda des de l'organització a tots i cadascun dels elements que composen la prova: el bon ambient que la caracteritza, l'oportunitat de gaudir de les sendes més emblemàtiques del terme o la possibilitat de degustar els productes més típics de la població. Perquè el Tarahumara Trail és un fantàstic aparador per a difondre el paisatge, la cultura i els productes típics de Fontanars dels Alforins.

Cada any, el Tarahumara Trail compta amb tres modalitats diferents adaptades a les característiques de cada participant:
  • TRAIL, amb un recorregut més llarg (al voltant de 25 km).
  • SPRINTRAIL, amb un recorregut més curt (al voltant de 15 km).
  • MARXA SENDERISTA, destinada per a qui busca gaudir de les sendes amb més tranquil·litat i comoditat.
Fonts: