El Camino del Alba - El Camí de Sant Jaume pels Alforins

Camino del Alba, Camino de Santiago
Una de les principals rutes o itineraris de gran recorregut que traspassa el terme de Fontanars dels Alforins és una variant del Camí de Sant Jaume (Camino de Santiago) que rep el nom de Camí de l'Alba (Camino del Alba).

Les diverses possibilitats que ofereix permet realitzar interessants rutes per a realitzar tant a peu com amb bicicleta. Una manera diferent de conéixer el paisatge dels Alforins


El Camino del Alba es creà el 2010 a partir d'una iniciativa de la població de Xàbia per tal de connectar-se a la xarxa de rutes que condueixen a Santiago de Compostela. El resultat ha sigut una variant del Camí de Sant Jaume que uneix Xàbia amb Almansa. Allí, el Camí de l'Alba enllaça amb la coneguda com a "Ruta de la Llana" o "Camí de Sant Jaume del Sud-est".

Des de la seua web, a la qual pots accedir clicant al següent enllaç, podràs conéixer més característiques i detalls del camí, el recorregut de totes les seues etapes, galeries d'imatges,...

El Camí de l'Alba es troba dividit en diverses etapes i ofereix itineraris alternatius depenent de si es vol recórrer a peu o en bicicleta. En concret, el poble de Fontanars dels Alforins serveix com a punt final i inicial d'etapa tant per al recorregut a peu com per a bicicleta. Des d'ací pots descarregar el recorregut (a peu i per a bicicleta) per a Google Earth al seu pas pel terme de Fontanars dels Alforins.

A continuació podràs conéixer els detalls de les diverses etapes que travessen el terme dels Alforins.

El "Camino del Alba" a peu

Etapa 10. D'Ontinyent a Fontanars dels Alforins

  • Distància total: 25 km
  • Durada aproximada: 6,5h a peu; 3h a cavall; 3h en bicicleta
  • Dificultat: mitjana
La ruta eix d'Ontinyent a través de la senda de l'Alba per a després ascendir i creuar la Serra Ombria fins als Alforins. Al terme de Fontanars dels Alforins s'accedeix per la Font de Gamellons. Des d'allí es descendeix a la plana per a atravessar el terme fins arribar al poble de Fontanars.

Etapa 11. De Fontanars dels Alforins a La Font de la Figuera

  • Distància total: 10'1 km
  • Durada aproximada: 2,5h a peu; 1,5h a cavall; 45min en bicicleta
  • Dificultat: baixa
Des de Fontanars, l'itinerari enfila cap al nord per ascendir a la Serra Grossa. La ruta segueix cap a l'oest pel Pla de Mallaura fins arribar a les proximitats del paratge de Les Penyetes, on conflueixen els termes municipals de Fontanars dels Alforins, Moixent i La Font de la Figuera. Des d'ací, enfilarem el Camí Vell de Fontanars que ens conduirà directament a la població de La Font de la Figuera.
Existeix una variant que, des de Fontanars, es dirigeix pel Camí de les Piles i Cubelles fins a la Carretera de les Alcusses (CV-654). Seguint la carretera fins a les Penyetes, enllaça amb la ruta principal.

El "Camino del Alba" en bicicleta

Etapa 3. D'Agullent a Fontanars dels Alforins

  • Distància total: 27 km (Agullent-Ontinyent, 10km; Ontinyent-Fontanars dels Alforins, 17km)
  • Durada aproximada: 3 h
  • Velocitat mitjana: 10 km/h
  • Dificultat: mitjana
L'itinerari en bicicleta connecta Agullent i Ontinyent a través de la Senda dels Enginyers. Des del Cementeri d'Ontinyent, cal dirigir-se cap al Pou Clar, a partir d'on ens dirigirem cap a Fontanars seguint la pròpia carretera (CV-655). Ja en el terme dels Alforins, el Camí de Missa ens portarà fins el poble. 
- Detalls, perfil i recorregut de l'etapa 3 en bicicleta a la web del "Camino del Alba".

Etapa 4. De Fontanars dels Alforins a Almansa.

  • Distància total: 32'3 km (Fontanars dels Alforins-La Font de la Figuera, 10'1km; La Font de la Figuera-Almansa, 22'2km)
  • Durada aproximada: 4 h
  • Velocitat mitjana: 8 km/h
  • Dificultat: mitjana
L'itinerari de l'etapa 4 en bicicleta es correspon íntegrament amb el recorregut de les dues últimes rutes a peu (etapes 11 i 12).