Els cellers dels Alforins

Als Alforins, el cultiu de la vinya i la producció del vi han estat des de sempre un element fonamental del seu paisatge i de l'economia de la seua població. En l'actualitat, els vins de Fontanars dels Alforins han adquirit un elevat prestigi a nivell valencià, estatal i internacional i els seus cellers ofereixen visites que permeten al visitant realitzar degustacions i conèixer a fons tot el procés de producció. 


El cultiu de la vinya i del vi als Alforins prové de temps immemorials, com es demostra per les evidències del consum vinícola al pròxim poblat iber de la Bastida de les Alcusses (segle IV aC). 

Quan a finals del segle XVIII el botànic Cavanilles arriba a les nostres terres ja pot afirmar que "en ellas quanto alcanza la vista se hallan sembrados y viñas", però és a partir de la segona meitat del XIX quan, a causa de l'expansió de la plaga de fil·loxera per Europa i la consegüent caiguda de la producció i encariment del preu dels vins francesos, quan el cultiu de la vinya als Alforins experiment el seu moment d'esplendor. L'auge va ser tal que s'hi va arrabassar oliverars centenaris per a substituir-los per vinya, i als padrons fiscals els milers de ceps de vinya es van convertir en la referència per a determinar l'extensió de les propietats.

L'any 1940 hi havia a Fontanars 64 cellers en funcionament (cada heretat disposava del seu propi), mentre que a la segona meitat del segle XX es produïa una nova expansió del conreu de la vinya i, amb ell, de la comercialització dels seus vins, que així i tot no deixen de ser anònims per vendre's majoritàriament a l'engròs.

Seria ja a les últimes dècades del segle i principis del nou mil·lenni quan la iniciativa d'uns joves empresaris per aplicar les noves tecnologies i els avanços enològics, tot mantenint les tradicions i personalitat ancestrals, permeteren crear vins d'una millor qualitat que a poc a poc van fent-se un lloc de prestigi al món de l'enologia valenciana, espanyola i internacional. Actualment, la superfície de vinyar a Fontanars dels Alforins és d'unes 1.300 ha, d'on s'obtenen varietats com ara el monastrell, el garnatxa negre o el tempranillo, sense oblidar-nos de l'endèmic verdil o la recent incorporació de noves varietats com el cabernet sauvignon o el merlot, entre d'altres.

Ara mateix són 10 els cellers que es troben en funcionament al terme municipal de Fontanars dels Alforins:

"Bodegas Enguera". 

Celler que reparteix les seues terres entre Énguera i Fontanars, i situat al privilegiat entorn de la vall de la Rambla, on té terres a la finca Corones i Casa Lluch. En l'actualitat innoven amb el vi de gel, elaborat a partir de la varietat verdil. El celler ofereix visites guiades per conèixer tot el procés d'elaboració dels seus productes. Més informació i cites al telèfon 962 224 318. http://www.bodegasenguera.com/

"Bodega J. Belda SLU". 

Celler fundat el 1931 per J. Belda, en l'actualitat està dirigit pel seu fill Daniel Belda. L'actual bodega està situada a la finca el Pla, envoltat de les vinyes que donen la matèria primera per fer els vins de la marca. El celler, pioner en la recuperació de varietats autòctones com el verdil, ofereix una àmplia varietat de vins de qualitat. Tenda oberta de dilluns a divendres, matí i vesprada, i dissabtes i diumenges obert de matí. Concertar visites guiades al telèfon 962 222 245. http://www.danielbelda.com/

"Bodegas Los Frailes".

Celler de caire familiar i històric. La finca data del 1771 quan la família Velázquez va adquirir l'heretat. Amb unes 130 hectàrees dedicades al conreu de la vinya, els propietaris combinen treball, innovació i tradició en els vins que elaboren. Compta amb unes instal·lacions que ofereixen al visitant una visió completa del procés d'elaboració dels seus vins i una sala de cates disponible per a diferents actes socials. Obert de dilluns a dissabte de 10 a 14h. Visites guiades, dissabtes a les 12h. Més informació al telèfon 962 222 220 o a la web http://www.bodegaslosfrailes.com/

"Bodegas Los Pinos".

Situada en la finca del mateix nom, va ser el primer celler en elaborar els seus vins de manera totalment ecològica al País Valencià. En l'actualitat compta amb l'antic celler totalment restaurat i continuen apostant pels vins ecològics i singulars. Visites guiades i degustacions concertant al telèfon 962 222 090 i 600 584 397. http://www.bodegaslospinos.com/

"Bodegas Torrevellisca".

Fundada a finals del segle XX, el celler va nàixer com una cooperativa local. En l'actualitat els nous propietaris combinen modernitat i tradició per oferir uns vins de qualitat. Les visites estan dirigides per l'enòleg del celler i inclouen una degustació dels caldos elaborats a la bodega. Horaris: de dilluns a divendres de 9 a 14h i de 16 a 18h; dissabtes i diumenges de 10 a 14h. Concertar visita al 962 222 261. http://www.bodegas-torrevellisca.es/

"Bodega Vicente Ribera e hijo, S.L.".

L'any 1999 es formà l'actual celler després de tres generacions dedicades a l'elaboració de vi. L'empresa actual és de caràcter familiar amb explotació de les pròpies collites i seguint un estricte control de qualitat continu. La comercialització de les diferents partides de vi són ben ateses a la carta segons les exigències del consumidor actual. Podem trobar les seues instal·lacions al polígon de les Naus Artesanals. Telèfon 609 867 777. E-mail vicente@bodegasvicenteribera.es

Celler "El Poblet".

Situada a la finca del mateix nom, els productes d'aquest celler es comercialitzen amb el nom de "Señorío El Poblet". La finca està construïda sobre un celler secular i el seu soterrani està perforat per diverses gal·leries amb gerres de fang cuit enfonsades al sòl. Poden contactar amb el celler als telèfons 962 222 320 i a la web http://www.bodegaelpoblet.com/

Celler "Fil·loxera & Cia".

Un dels cellers més joves de l'Alforí, és un altre dels autodenominats cellers de cotxera. Amb una producció limitada a partir de terres pròpies i amb una elaboració quasi artesanal, els fins de Fil·loxera & Cia ofereixen uns productes de personalitat i caràcter singular. Visites concertades al telèfon 606 099 599.

Celler "Heretat de Taverners".

Construïda a partir de les antigues dependències de l'antiga heretat Cals Colaus, on hi ha constància que ja s'elaborava vi al segle XVII. Envoltada per una vall única que mostra el seu esplendor cada tardor, el celler aposta per les varietats Monastrell i Garnatxa Tintorera i una producció limitada. Per visitar instal·lacions i degustació, de dilluns a divendres de 10 a 13h i de 16 a 18h; dissabtes i diumenges de 11 a 13.30h. Reserves per a visites guiades al telèfon 650 463 313. http://www.heretatdetaverners.com/ 

Celler "Rafael Cambra".

Pertany a la família dels denominats cellers de cotxera. Rafael Cambra treballa principalment la varietat monastrell, junt a altres varietats com Cabernet Sauvignon i el Cabernet Franc. Amant de les vinyes velles que creixen entre ametlers i oliveres als peus de la serra de l'Ombria, en l'actualitat treballa en la recuperació de la varietat autòctona forcallà. El seu celler el podem trobar al polígon de les Naus Artesanals. Més informació i visites guiades prèvia cita al 626 309 327. http://www.rafaelcambra.es/



Es tracta generalment, pel que es pot comprovar, de cellers de marcat caràcter familiar amb una llarga tradició en la producció de vins (alguns d'ells amb edificis i espais d'elaboració singulars d'antiguitats que arriben fins a finals del segle XVIII), en els quals el vi sorgeix de les pròpies terres i el propietari i la seua família es relacionen directament amb tots els processos d'elaboració i venda del producte. Per tant, el contacte es produeix habitualment amb el propietari, cosa que sens dubte ofereix un alt valor afegit al visitant.

La majoria d'ells ofereixen visites guiades a les seues instal·lacions i cultius, cosa que permet conèixer tot el procés des del cultiu de la vinya fins a la venda del producte final, a més d'ofertar cates i degustacions que permeten gaudir de la gran varietat de vins existents.

Per altra banda, moltes d'aquestes bodegues s'han adherit a l'associació Terres dels Alforins, que agrupa els cellers de Fontanars dels Alforins, la Font de la Figuera i Moixent sota una mateixa marca per tal de fomentar la seua promoció i difusió, a més del valor cultural i natural dels tres municipis.